Impressies van Cliënten

Man, 20 jaar

Het is alweer een tijdje geleden dat ik therapie volgde bij je, maar voelde (jawel hoor!!!) toch de behoefte om even een klein berichtje te sturen. Ik heb erg veel aan de haptotherapie gehad tijdens mijn stage. Ik voelde wat ik moest voelen en was daar erg tevreden mee. Af en toe voelde ik zelfs een vlaag van ‘geland zijn’ wanneer ik ergens zat waar ik me prettig voelde. Maar daar bleef het dan ook bij en dat was prima voor me. Ik heb ondertussen een erg leuke jongen leren kennen en mag hem sinds kort ook mijn vriendje noemen. Alles wat je me vertelde over voelen en dingen weten door ze te voelen zijn sindsdien op hun plek gevallen. Ik voel dat ik verliefd ben, dat ik hem kan vertrouwen, dat ik hem mis, … allemaal zaken die ik me nooit voor mogelijk had gezien. Hiervoor wil ik je graag bedanken! Zonder de therapie had ik deze ervaring (denk ik) nooit mogen beleven. Bij deze dus een hele dikke merci voor de leuke en vooral leerzame sessies die ik bij je heb gekregen! (Je verwacht dit waarschijnlijk niet, maar denk er nog vaak aan terug! Ik weet ook zeker dat wanneer ik er weer even nood aan heb, ik bij je terecht kan en dat is een erg prettige gedachte!)

Vrouw, 62 jaar

Ik was bang voor mijn gevoelens en mijn emoties terwijl ik er vaak van droomde dat ik ruzie durfde te maken. Ik ben me ervan bewust geworden dat ik al mijn hele leven in posities blijf zitten waarin ik eigenlijk niet wil zitten. Het bijzondere aan haptotherapie was dat ik dat zelf zo ervaren heb, het waren niet de woorden van de therapeut, maar het was mijn eigen ontdekking tijdens de oefeningen …en dat kwam echt binnen. Het was voor mij een ontdekkingstocht, ik heb eigen verlangens en wensen en neen die hoeven niet hetzelfde te zijn als de wensen en verlangens van mijn gezin. Ik ben de moeite waard om hier desnoods maar ‘ gedoe’ over te krijgen met mijn omgeving i.p.v. te zwijgen en te slikken wat ik altijd deed…voor de lieve vrede. Het ging bij het eerste contact ook helemaal niet goed met mij, ik voelde mij eenzaam en triest, ik kon niet meer lachen. Tot mijn verbazing merkte ik dat mezelf blootgeven – wat ik absoluut not done vond – mij meer levensvreugde en een vrij gevoel gaf. Ik durf nu mijn keuzes en voorkeuren te melden en merk dat het vaak helemaal niet het ‘ gedoe’ geeft waar ik altijd bang voor ben geweest en als er toch ‘ gedoe’ van komt dan is dat maar zo, de zon schijnt ook niet altijd en na regen komt toch weer de zon tevoorschijn, zelfs in België. Ik kan weer lachen, met mezelf en samen.

Vrouw, 24 jaar

Ik had geen enkel idee wat haptotherapie inhield, maar ik vertrouwde op een vriendin die mij Linde had aangeraden. Ik voelde mij meteen op mijn gemak in de mooie praktijkruimte. Linde luisterde niet alleen goed, maar vroeg ook naar wat ik hier bij voelde. Ik hoorde mezelf dingen vertellen waar ik mij niet bewust van was dat ze me zo dwars zaten. De oefeningen zetten mij vaak letterlijk stil, ik ontdekte de wijsheid van mijn lijf – Ik vertrouwde voordien enkel op mijn hoofd. Ik bewoon nu meer mijn hele huis - in plaats van enkel mijn zolderkamer. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik heb meer vrede met wie ik ben. Soms was het ook spannend, zeker in de ervaringen en de oefeningen, maar dan bleek achteraf steeds dat juist dit mij het meest had verrijkt.

Man, 32 jaar

De praktijkruimte gaf mij meteen een veilig gevoel. Ik heb Linde als een warme en rustige vrouw , zonder oordeel over wat dan ook, ervaren. Ze stemde zich af op wat ik wou. Iedere sessie ging zij in op wat er op dat moment speelde in mijn leven. Ik kon zelf het tempo bepalen en dat heb ik enorm gewaardeerd.

Vrouw, 48 jaar

Linde is een vriendelijke, warme vrouw, ik voelde mij snel op mijn gemak bij haar. Zij vroeg mij dikwijls hoe het “nu” op dit moment met mij ging. Dat is iets waar ik zelf nooit bij stil stond. Ik kreeg de ruimte om te praten maar ook om mijn stem te verheffen, of beter ik durfde dit te doen bij haar. Het was bevrijdend dat ze luisterde zonder dat ik mij moest verdedigen of dat ik mij bekritiseerd voelde, maar ze kon mij ook stilzetten als ik doordraafde. Ik heb mij nooit zo gehoord gevoeld als bij haar.

Vrouw, 19 jaar

Een vriend raadde mij Linde aan. Ik heb er daarna wel nog lang over gedaan voordat ik de stap gezet heb, maar het heeft mij veel gebracht. In een eenvoudige oefening liet zij mij ervaren hoe ik mezelf klem zet in mijn leven. Hoe ik alles maar laat gebeuren en ik overal meteen ja op zeg om daarna te besluiten dat het dan te laat is om nog neen te zeggen. Ik durf en kan nu veel gemakkelijk neen zeggen waar ik neen voel. Ik ben me er nu ook veel meer van bewust van wat ik voel, vroeger ging ik uit van wat ik dacht te moeten voelen.

Man, 43 jaar

Ik voelde mij echt gehoord zodat ik durfde te vertellen wat ik nog nooit verteld had. Ik dacht altijd dat ik introvert was, maar ik ontdekte dat er veel in mij was, wat ik naar buiten wou brengen. Ik kon bij haar in de praktijkruimte voor het eerst luisteren naar mezelf en naar mijn eigen verhaal. Dat vind ik nog steeds een heel bijzondere en fijne ervaring als ik daar op de stoel zit. Door de ervaringen in de ruimte merkte ik hoe ik mijn leven beperkte en hoe ik anderen voortdurend over mijn grenzen (waarvan ik mij niet eens bewust was dat ik die had) liet gaan. De ervaringen hebben mij leren stilstaan bij wat ik zelf wil. Ik neem nu meer tijd en ruimte voor mezelf en dit zowel in mijn baan (die ik eerst wou opzeggen en waar ik nu weer blij mee ben) als in mijn relatie.

Vrouw, 64 jaar

Het ging al een hele tijd niet goed met mij, ik voelde mij een vod en een verbitterd mens. Tot mijn eigen verbazing, maar ook tot mijn grote vreugde, verdween dit gevoel al na enkele gesprekken met Linde. Het deed me zo goed dat ik me gehoord en gezien voelde. Ik voelde me in het gesprek aangeraakt en ik werd aangeraakt op de bank en dat maakte dat ik dingen gemakkelijk bespreekbaar kon maken. Ik ben me bewust geworden dat ik al jaren in een positie bleef zitten waarin ik eigenlijk niet wilde zitten. Het bijzondere aan haptotherapie was dat ik dat zelf zo heb ervaren, het was mijn eigen ontdekking door de aanrakingen op de bank en via de geleide oefeningen in de therapie.

Vrouw, 36 jaar

Wat heeft haptonomie voor mij gedaan, wat het ik ervaren?! Ik word nu 3 jaar begeleid, het heeft me in die tijd bewuster gemaakt van wat ik voel, en hoe duidelijk mijn lijf me laat voelen als ik iets vanuit mijn gevoel doe of met mijn hoofd. Het voelt meer natuurlijk als ik beweeg vanuit mijn gevoel. Ik ben me ook bewuster geworden van mijn patronen, zoals : wat doe ik als dingen spannend zijn, of me raken. Het heeft me bewuster gemaakt in hoe ik functioneer in contact met anderen en wie ik ben als persoon. En vooral het aangeleerd oordeel wat ik over mezelf heb. Het meest fijne voor mezelf vind ik om niet vanuit gekwetste en oude patronen te reageren, maar ze te herkennen en dan te reageren in wat mijn verlangen is. Dit biedt haptonomie voor mij! En dit allemaal door middel van contact maken met de ander, of dit nu in aanraking is of in nabijheid, ik kan duidelijk voelen wat mijn lichaam me vertelt!

Man, 36 jaar

Ik wil je via deze weg laten weten dat ik momenteel voel dat ik voldoende bagage heb meegekregen en sterk genoeg sta om verder te kunnen in mijn leven. Ik wil je wel nog ontzettend bedanken voor de samenwerking en de inzichten die je me gebracht hebt. Het was een unieke soms confronterende ervaring waarmee ik terug een goede, veilige basis heb aangelegd en ik mijn pad nu wel zelfstandig verder kan bewandelen. Het was een mooie intense reis op weg naar wie ik in wezen ben op mijn tempo en in mijn tijd.