Relatietherapie

"Wij zijn nooit zo kwetsbaar als wanneer we liefhebben" Sigmund Freud

relatietherapieVerbondenheid is de basis van een relatie. Als, door wat voor omstandigheden ook, misverstanden en ontgoochelingen zich opstapelen en de relatie steeds meer en steeds vaker onder druk komt te staan, dan vermindert de beleving van verbondenheid en kan het gevoel van veiligheid, dat je nodig hebt om te kunnen thuiskomen bij elkaar, wegvallen. Je weet steeds minder van elkaar en van wat er in je partner omgaat. Voor je het weet en zonder dat je dit wilt, zit je samen in een vicieuze cirkel waarin je steeds verder van elkaar af lijkt te komen staan.

Ik heb ervaren dat het bij moeilijkheden in relaties minder gaat om werken aan de relatie, maar meer om inzicht krijgen in jezelf en in je wezenlijke emoties en hechtingsverlangens.

relatietherapie

Als therapeut ligt mijn vertrekpunt voor relatietherapie dan ook in een stuk individuele therapie, gericht op het begrijpen en ervaren van de eigen noden - je verlangens, je kwetsbaarheden, je boosheid, je angst(en), je verdriet en blijdschap. Ik spreek jullie als partners zowel in de individuele als in de gezamenlijke sessies aan op de eigen verantwoordelijkheid. De verandering die bij jezelf begint, geeft kracht en vertrouwen in jezelf en in de relatie.

relatietherapie

De meerwaarde van relatietherapie op haptonomische basis is dat de problemen ook voelbaar worden via bij de situatie passende, ervaringsgerichte oefeningen. De duur en de frequentie van de therapie wordt in onderling overleg afgestemd. De verheldering van wat werkelijk speelt in de relatie kan ook om meer tijd en aandacht vragen of mogelijk ook leiden tot de beƫindiging van de relatie. De begeleiding kan dan helpen om dit proces op een respectvolle wijze samen aan te gaan.

"Als jij verandert, verandert alles" A. de Mello